1) Otázka: Chci mošt z vlastních jablek, u kterých vím, jakou mají kvalitu
Odpověď: Lisujeme výhradně z vlastních jablek, ačkoliv to provoz moštárny komplikuje a zpomaluje. Minimálním množstvím pro lisování z vlastního ovoce je 50 kg. Nechceme jít cestou, kdy zákazníci přivezou jablka ze své zahrádky a odjíždějí s moštem z jablek neznámého původu a kvality, která v moštárně zanechal někdo před nimi.

2) Otázka: Mám méně, než 50 kg vlastního ovoce, vylisujete mi z něj mošt?
Odpověď: Množství nižší, než je 50 kg nelze na našem vybavení individuálně lisovat. Můžeme vám ale dodat náš mošt v nejlepší kvalitě výměnou za vaše ovoce v poměru 10 kg ovoce : 6 litrů moštu. Platíte pak pouze lisování, případně pasterizaci a obal.

3) Otázka: Kolik moštu získám z 50 Kg jablek?
Odpověď: Výtěžnost moštu z jablek se pohybuje mezi 60 až 70% v závislosti na odrůdě, zralosti, atd. Z 50 Kg jablek tak získáte přibližně 30-35 litrů moštu.

4) Otázka: Kolik zaplatím za zpracování svého ovoce?
Odpověď: Cenu účtujeme za kilogram zpracovaného ovoce v případě lisování, resp. za litr pasterizovaného moštu, viz nás ceník,příklad výpočtu ceny naleznete zde. V případě pasterizace je potřeba započítat i cenu obalu bag-in-box.

5) Otázka: Jaké obaly používáte?
Odpověď: Nejvíce se osvědčily jednorázové obaly typu bag-in-box (pytlík v krabici s ventilem, popis a cena zde) ve variantě 5 litrů. U těchto obalů je totiž garantována 100% bakteriální nezávadnost, důležitá pro dlouhodobé skladování moštu. Jsme schopni naplnit i donesené PET (pouze surovou šťávu).

6) Otázka: Jaká jablka a kdy je nejlepší moštovat?
Odpověď: Pro moštování se příliš nehodí moučnaté odrůdy jablek, které mají obvykle nižší výtěžnost a kvalitu moštu. Vhodnější je moštovat spíše jablka mírně nedozrálá, než přezrálá. Estetické chyby jablek (strupovitost, červivost, potlučenost), nemají vliv na kvalitu moštu. I mošt z jablek běžně nekonzumovaných (např. malé zelené „broky“), může mít vynikající chuť. Dle odrůdy a druhu ovoce probíhá zpracování zhruba od poloviny září, do konce října.

7) Otázka: Musím být u moštování svých jablek?
Odpověď: U moštování svých jablek být můžete, ale nemusíte. Moštujeme o víkendu (otvírací hodiny viz zde), můžete tedy přijet bez objednání v otevíracích hodinách. Bohužel vám ale negarantujeme, že nebudete muset čekat. Pokud čekat nemůžete, nebo nechcete, můžete u nás nechat svoje jablka v sobotu dopoledne, nebo po předchozí telefonické dohodě i v pátek, mezi 18. a 19. hodinou a my vám je během víkendu zmoštujeme, zpasterizujeme a zabalíme, nebo vám zavoláme, až bude mošt vylisován. Nově nabízíme i možnost rezervace termínu zde.

8) Jaká je trvanlivost moštu v obalu Bag in Box a jak jej skladovat?
Opověď: Minimální trvanlivost je 6 měsíců, z praxe i více, než jeden rok. Bag in Box s moštem by měl být skladován v chladnu, ale i v suchu - v opačném případě ztrácí kartonový obal vlivem vlhka svůj tvar. 

9) Mohu službu, nebo zboží reklamovat?
Odpověď: Přes veškerou snahu, kterou věnujeme zpracování Vašeho ovoce, se může něco pokazit. V takovém případě jsme ale připraveni situaci férově řešit. Postupujte prosím dle instrukcí zde.